Impeachment, Mueller a Trump: absurdní drama vysoké politiky – KOMENTÁŘ

Tento týden se – snad jako každý jiný – točil kolem vysoké politiky Spojených států a jejich prozatímního prezidenta Trumpa. Ironie je na místě, protože už posledních pár měsíců se vysoká politika nejmocnější země světa mění v jedno velké absurdní drama. A pokud si myslíte, že to už nemůže být šílenější, budete rozhodně překvapeni.

Související obrázek

Americký prezident to neměl poslední dobou růžové. Bývalý osobní právník, fixer Michael Cohen, který se rozhodl svědčit proti Trumpovi výměnou za zmírnění trestu, přinesl důležité informace. Podle něj sám Trump nařídil zaplatit ženy, s nimiž měl tehdejší kandidát poměr, a měl tak zabránit devastujícím skandálům z toho plynoucích. Může vás napadnout: ale proč by to měl být problém, když se to netýkalo kampaně? Právě, že týkalo. I kdyby ty peníze šly přímo z jeho kapsy, měly dopad na volební kampaň. A fakt, že nebyly nikde doloženy, to celé podtrhuje.

V prakticky stejnou dobu probíhal soud s vůdčí osobností Trumpovy prezidentské kampaně, Stevem Bannonem. Ten na rozdíl od Cohena práskat nehodlá, a tak čelí až doživotí za mřížemi. Kdo ví, co všechny by mohlo a nemuselo vyplynout, kdyby si pustil pusu na špacír.

A pokud jste obeznámeni s vyšetřováním Roberta Muellera – tedy s tím, že vyšetřuje údajnou konspiraci Trumpa a jeho týmu s Rusy při ovlivnění prezidentských voleb – něco vám asi připadá divné. Proč se Mueller soustředí na korupci v Trumpově bývalém týmu, když to nemá co dělat s ruským vměšováním? Ono, pravda je taková, že tyto kauzy z vyšetřování zkrátka vyplynuly. Není vyloučené, že přímo z nich vzejde fatální důkaz, který nás přivede až k impeachmentu. Rozsah vyšetřování navíc není až tolik omezený a Mueller už nyní pokračuje v hlavní stopě.

Odpůrci v čele s prezidentem kritizují, že vyšetřování probíhá už přes rok, a stále se nic nenašlo. Samozřejmě je velice dost možné, že se nic ani nenajde. Nicméně proces vyšetřování není zrovna jednoduchý a myslím, že dokud na něco kápnou, Trumpův první mandát vyprší.

Další námitky směřují k politické orientaci Muellera a lidí kolem něj. Tento přísně vyhlížející pán dlouhá leta vedl FBI a sám spadá pod Republikány. Neorientuje se pouze na Trumpa a je schopný jít i po Demokratech a týmu Clintonové, pokud najde důkazy. Rozhodně celé vyšetřování zdánlivě působí jako „witch hunt“, nicméně musíme vzít v potaz, že k ovlivnění voleb skutečně došlo. Ať už Rusové jednali s pověřením kohokoli nebo na vlastní pěst, byly tu tyto snahy a existují k tomu důkazy. Američani si své demokracie cení a útok na její nosný pilíř – volby – nepřejdou jen tak.

Výsledek obrázku pro trump drama

Celý problém s impeachmentem však spočívá v tom, že i když je přednesen onen fatální důkaz, je těžké se někam pohnout. Trumpa by museli potopit sami Republikáni a odhlasovat jeho odvolání by pro ně samotné znamenalo velkou prohru. Zatím žádný prezident nebyl sesazen tímto procesem. Nixon raději důstojně odstoupil. To v Trumpově případě není na stole, protože jak ví i sami jeho příznivci, nerad prohrává. Otázkou je, jestli je ochotný stát se prvním prezidentem, kterého vypískala vlastní strana a který se zapsal do historie jako ten, který byl oficiálně svržen.

Pravděpodobnost toho je však mizivá a i v případě odvolání by se toho tolik nezměnilo. Do prezidentského křesla by usedl Mike Pence, kovaná konzerva odmítající evoluci, potraty a homosexuály. Republikáni by stále drželi Bílý dům a senát, ale Trump by se pro ně stal ostudnou kaňkou v jejich novodobé historii.

Výsledek obrázku pro trump drama

Co nám z toho plyne? Po tom všem chaosu, který současná Trumpova administrativa páchá, po všech trapasech, přešlapech, odhaleních a kauzách už jeden přestává věřit, že sleduje vysokou politiku. V tuto chvíli už skutečně nic není vyloučené a myslím, že se máme na co těšit. *watches drama with popcorn*

Napsat komentář